Debat og politik

Sæt fradrag i vejret

Af Maja Torp, Venstre

Medlem af Folketinget, Nordjyllands Storkreds
Byrådsmedlem, Aalborg Byråd

Af: Maja Torp, MF for Venstre, folketingskandidat for Venstre i Nordjylland

FRADRAG: Forhøjet standardfradrag kan sikre ” livsvigtig pasning af små børn” – alternativt kan samfundet stå uden pasning til op imod 30.000 børn mellem 0 og 3 år De private pasningsordninger og kommunale dagplejere, som hver dag passer 30.000 danske børn i alderen mellem 0 og 3 år, bliver dobbelt ramt af den rekordhøje inflation og stigende energipriser.

For selv om de driver et dagtilbud, der enten er kommunalt eller privat, så sker det under alle omstændigheder efter politisk bestemte betingelser, som gør, at dagplejerne står helt alene med at finansiere de ekstraudgifter, som inflation og stigende energipriser påfører deres dagpleje.

Og det bør Folketinget være opmærksom på.

Vi ser jo alle sammen, hvordan både energipriserne og inflationen gør alting dyrere. Det er vilde stigninger, der rammer os alle sammen. Men dagplejerne rammes altså dobbelt, fordi de sådan som systemet er skruet sammen i dag står alene om at finansiere den enorme ekstra udgifter, de får, når de passer vores små børn.

Det er dagplejerne selv, der skal betale udgifter til mad, vask, rengøring og vedligeholdelse af de lokaler, hvor de opholder sig med de børn, de passer, men også varme, strøm og lys i de lokaler, hvor de passer børn. De får et standardfradrag på 60 procent af udgifterne til at finansiere deres dagpleje. Men det rækker ikke i en tid som nu.

Lige nu er hverdagen i en dagpleje forbundet med så mange og så store ekstraudgifter, at mange af dagplejerne i disse måneder overvejer at droppe tilværelsen som dagplejer.

Og så har samfundet altså et alvorligt problem, som vi bliver nødt til at tage højde for. Vi kan stå med mangel på børnepasning til op imod 30.000 børn mellem 0 og 3 år inden for kort tid, hvis vi ikke foretager os noget.

Det er 30.000 børn af forældre, der ikke lige kan træde til, fordi de også skal passe deres arbejde. Og det er altså ret alvorligt. Børnepasning er altså et af det moderne velfærdssamfunds kerneydelser, som forældre hele naturligt indretter deres hverdag efter fungerer. Dagplejerne levere simpelthen livsvigtig pasning af vores mindst. Derfor tager jeg straks denne problemstilling med til Christiansborg.

Jeg foreslår, at Folketinget midlertidigt forhøjer det standardfradrag på 60 procent, som dagplejerne får, til 70 procent.

Det vil hjælpe her og nu for de fleste dagplejere. Og det vil samtidig være den enkleste måde at hjælpe på.

Vi skal ikke ud i noget, der ligner det totale kaos, der kom ud af det, da regeringen lavede sin varmepakke – og sendte pengene ud i alle mulige forkerte hænder i et system, som kostede 400 millioner at administrere. Vi skal lave noget enkelt, som virker der, hvor det skal.

Kommentarer