Debat og politik

Folketingsvalg og opstillingsform

Af Jakob Axel Nielsen, Det Konservative Folkeparti

Folketingskandidat , Nordjyllands Storkreds

 

Af Jakob Axel Nielsen, folketingskandidat (K) og fhv. sundhedsminister

 

Her under valgkampen har jeg ofte fået spørgsmålet ” Hvor kan jeg stemme på dig?”

 

Jeg svarer; ”Det kan du over hele Nordjyllands storkreds fra Hobro i syd til Skagen i Nord, og fra Hals i øst til Thisted i Vest.

 

De enkelte partier bestemmer selv, hvordan de vil stille op, samt om de vil udpege en spidskandidat eller om alle kandidater skal være sideordnet og have fuldstændig ens vilkår på stemmesedlen. I Det Konservative Folkeparti har bestyrelsen besluttet, at alle kandidater opstiller sideordnet. Det betyder, at vi ikke har en spidskandidat, men at man som kandidat står øverst på stemmesedlen i sin egen opstillingskreds, mens de øvrige kandidater opstilles på listen i alfabetisk rækkefølge efter efternavn.

 

For Det Konservative Folkeparti betyder det, at Mette Jensen står nr 1 i Hjørring Kredsen, at Per Larsen står nr. 1 i Frederikshavns kredsen, at Mia Tang står nr. 1 i Brønderslev, at Lene Burchart er nr. 1 i Aalborg Nord, at Alexander Klitgaard Mikkelsen er nr 1 i Aalborg Øst, at jeg Jakob Axel Nielsen er nr. 1 i Aalborg Vest, at Lene Kjeldgaard Jensen er nr. 1 i Thisted kredsen, at Mikkel Højslet er nr. 1 i Rebild kredsen, at Jens-Henrik Kirk er nr. 1 i Mariager Fjord. Derudover opstiller vi Karsten Skov-Petersen fra Læsø på listen uden for en kreds. I alt 10 kandidater som er stillet lige.

 

I de kredse, hvor en kandidat ikke er nr. 1, står vedkommende i alfabetisk rækkefølge. Det vil sige, at jeg kommer under Nielsen. Jeg har altid betragtet mit efternavn som Axel Nielsen, men da Axel er en del af mit fornavn, står jeg under Nielsen, og ikke under Axel, hvilket kunne have bragt mig op på plads nr. 2. Jeg kunne have ændret det, og fik tanken allerede i 2005, da jeg stillede op første gang, men det har jeg ikke villet bruge tid på.

 

Hvad så med listestemmerne? Altså de stemmer der sættes på partiet, og ikke på en kandidat?

 

Partierne bestemmer selv, om listestemmerne skal fordeles til kandidaterne, når valget skal gøres op. I Det Konservative Folkeparti har bestyrelsen besluttet, at listestemmerne ikke tælles med, når det skal afgøres, hvem der bliver valgt, men at dette alene afgøres af de personlige stemmer. Det betyder, at det er de kandidater, der får flest personlige stemmer, der ender med at blive valgt. Det er derfor, at I, kære læsere, på nogle valgplakater kan se, at kandidaten skriver ” stem personligt på…. ” Bemærk i øvrigt at listestemmerne stadig er vigtige, og de tæller også stadig med. Man kan sige, at listestemmerne hjælper partiet med at få flere mandater, men de er ikke med til at afgøre, hvem der i sidste ende bliver valgt.

 

Godt valg til alle den 1. november

 

Kommentarer